A projekt bemutatása
Küldetésünk
A partnerekről
MSZOSZ
OKISZ
ÁFEOSZ
IPOSZ
KISOSZ
A partnerek további szolgáltatásai
MSZOSZ
OKISZ
ÁFEOSZ
IPOSZ
KISOSZ


Dél-Alföldi JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Dél-Dunántúli JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Észak-Alföldi JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Észak-Magyarországi JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Közép-Dunántúli JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Közép-Magyarországi JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Nyugat-Dunántúli JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások


Kiadványok
Publikációk
Előadások


Aktualitások
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Sajtóanyagok
Letöltések
Galéria
Videók


teszt

Honnan értesült a JOGPONT szolgáltatásról?

TV
Rádió
Újság
Internet
Jogpont honlap
Szórólap
Plakát
Ismerőstől
Egyéb
Munkaügyi kirendeltségtől
Jogi Segítségnyújtó Szolgálattól („nép ügyvédje”)
Egyenlő Bánásmód Hatóságtól

PÁLYAINFORMÁCIÓS
TANÁCSADÓK
HÁLÓZATA


Médiatámogatóink:
Aktualitások
Régió: Nyugat-Dunántúl


Eljöhet a pályakezdők kora (?)
Régió: Nyugat-Dunántúl, Dátum: 2010-11-03

Kővári Zsuzsa cikke (Forrás: HR portál)

A pályakezdők esélyei is javulhatnak a válságból való kilábalással párhuzamosan, ezért azonban nekik is tenniük kell. A HR Portal összegyűjtötte, melyek azok a legfontosabb lépések, amelyeket az iskolákból kikerülő fiatalok tehetnek, illetve mik a legnagyobb hibák, amiket kerülniük kell.

Valószínűleg a pályakezdők esélyei is aszerint változnak, ahogy a munkaerőpiac általános tendenciái. Miután a munkaerőpiacon némi pozitív mozgás tapasztalható, így talán jobb eséllyel nézhetnek a jövőbe a fiatalok - ha ők is tesznek érte - vélte Kiss Judit, a Manpower ügyvezető igazgatója.


Mégis mik azok a lépések, amelyekkel a fiatalok javíthatják esélyeiket a mostani gazdasági helyzetben? A legfontosabb, hogy már tanulmányaik alatt munkatapasztalatot szerezzenek - hangsúlyozza a szakember. Akkor is fontos ez, ha esetleg nem a szakmájukba vágóan tesznek erre szert. 

Gerlei Béla, a Karrier Intézet igazgatója szintén azt emelte ki, hogy el kell kezdeni a készülést illetve magát a munkakeresést. Nem elég a tanulmányok befejezése után nekikezdeni az állások böngészésének. Azt tudjuk, hogy ma az ideális munkavállaló szakmai tapasztalattal rendelkezik, és ez megoldható a pályakezdők esetében is. Mégpedig úgy, hogy szakmai gyakorlatot végeznek, illetve nyáron munkát vállalnak. Mint mondja, természetesen előnyösebb, ha a saját területükön tudnak tapasztalatot szerezni, de nem ez a legfontosabb szempont. Hozzátette: azt is jól meg kell gondolni, mely céghez mennek el gyakorlatra, ott tudnak-e valóban tanulni, fejlődni, mert annak semmi értelme hogy néhány hétig csupán "lógassák a lábukat" egy irodában.

Sokat tehetnek a pályakezdők


Lényeges az önismeret is - tudnunk kell, miben vagyunk jók, miben kell fejlődnünk - emelte ki Kiss Judit. Nyitottnak kell lennünk a tanulásra és a fejlődésre, elengedhetetlen egyfajta "tudásszomj" ahhoz, hogy sikereket érjünk el, illetve talpon maradjunk a munkaerőpiacon. Emellett tisztában kell lennünk a reális, aktualizált elvárásokkal, hogy tudjuk, milyen képességekkel, tudással rendelkező dolgozót keresnek a munkáltatók. Használható nyelvtudást kell elsajátítani még a tanulmányok ideje alatt, azzal azonban tisztában kell lennünk, hogy nem a nyelvvizsgapapír megszerzéséről van szó. 

Kiemelendő még a megfelelően rugalmas hozzáállás illetve egyéniség, a felelősségtudat, valamint a megfelelő problémamegoldó készség, jó kommunikáció és a csapatmunkára való hajlam, képesség. Ezért fontos az önismeret - hiszen a felsoroltakra minden területen, szakmában szükség van, s már idejekorán tudjuk, hogy valamiben fejlődnünk kellene, akkor oda tudunk rá figyelni, segítséget kérhetünk és lépéseket tehetünk, hogy jobbak legyünk azon a területen. 

Amitől viszont tartózkodniuk kell a pályakezdőkek: ne halmozzák a diplomákat, végzettségeket, és ne legyenek a harmincas éveikre többdiplomás, ámde semmilyen munkatapasztalattal nem rendelkező, kódoltan boldogtalan és elégedetlen pályakezdők irreális igényekkel - hívja fel a figyelmet a Manpower ügyvezető igazgatója.

Gerlei Béla a networking toborzás fontosságát hangsúlyozta, vagyis mikor a cégek ismerősökön, kapcsolatokon keresztül keresnek új alkalmazottakat. Annak érdekében, hogy minél nagyobb kapcsolati hálóval rendelkezzenek a pályakezdők, számtalan dolgot tehetnek. Az első, hogy tartsák a kapcsolatot az évfolyamtársakkal hosszú éveken, évtizedeken keresztül az iskola befejezése után. Ma már számos cég mutatkozik be a főiskolákon, egyetemeken. Ezen érdemes részt venni, illetve az előadások után odamenni a vállalat képviselőjéhez, beszélgetni vele, névjegykártyát cserélni. Az állásbörzék, szakmai kiállítások szintén alkalmasak a kapcsolatépítésre. Ahogy az iráni mondás tartja: "akkor kell kutat ásni, amikor nem vagy szomjas".

A teljes cikket az alábbi oldalon találja meg:

http://www.hrportal.hu/hr/eljohet-a-palyakezdok-kora-20100624.html

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Impresszum - Az oldal 2009-ben készült. Minden jog fenntartva. CopyRight © - www.mszosz.hu