A projekt bemutatása
Küldetésünk
A partnerekről
MSZOSZ
OKISZ
ÁFEOSZ
IPOSZ
KISOSZ
A partnerek további szolgáltatásai
MSZOSZ
OKISZ
ÁFEOSZ
IPOSZ
KISOSZ


Dél-Alföldi JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Dél-Dunántúli JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Észak-Alföldi JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Észak-Magyarországi JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Közép-Dunántúli JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Közép-Magyarországi JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Nyugat-Dunántúli JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások


Kiadványok
Publikációk
Előadások


Aktualitások
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Sajtóanyagok
Letöltések
Galéria
Videók


teszt

Honnan értesült a JOGPONT szolgáltatásról?

TV
Rádió
Újság
Internet
Jogpont honlap
Szórólap
Plakát
Ismerőstől
Egyéb
Munkaügyi kirendeltségtől
Jogi Segítségnyújtó Szolgálattól („nép ügyvédje”)
Egyenlő Bánásmód Hatóságtól

PÁLYAINFORMÁCIÓS
TANÁCSADÓK
HÁLÓZATA


Médiatámogatóink:
Sajtóközlemények
Régió: Közép-Dunántúl


Tájékoztató a Közép-dunántúli Jogpont Hálózat egy éves tevékenységéről
Régió: Közép-Dunántúl, Dátum: 2010-03-03

A múlt év, azaz 2009. februárjára országosan 141 irodával megkezdte működését a Jogpont Hálózat. A Közép-dunántúli régióban 15 városban kaphatnak a munka világával kapcsolatos jogi tanácsokat e szolgáltatás keretében a munkáltatók és a munkavállalók. A jogsegély szolgálat ingyenesen ad jogi tanácsot az oda fordulóknak, de jogi képviseletet nem vállal.  Széleskörűen tájékoztatja az ügyfeleket a követendő eljárásról, hogy hová forduljanak, illetve bizonyos esetekben az egyszerűbb iratokat és nyomtatványokat is elkészítik.

 

A Jogpont Hálózatot egy munkavállalói és négy munkaadói érdekképviselet által életre hívott konzorcium pályázat útján hozta létre. A Jogpont Hálózat az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósulhatott meg.

A projekt 2009. januárjától 2010. decemberéig tart, melynek során díjmentes jogi tanácsadás történik munkajogi, társadalombiztosítási és társasági jogi kérdésekben úgy a munkavállalók, mint a hozzá forduló vállalkozások részére.

 

A Magyar Iparszövetség (OKISZ) konzorciumi partnereivel a közép-dunántúli régió Jogpont Hálózatát hozta létre és irányítja a projektet.

Ebben a régióban Fejér megyében 4 településen (Székesfehérvár, Dunaújváros, Mór, Sárbogárd), Komárom-Esztergom megyében 5 településen (Tatabánya, Komárom, Esztergom, Kisbér, Dorog), Veszprém megyében 6 településen (Veszprém, Tapolca, Balatonfüred, Várpalota, Ajka, Pápa) működnek Jogpontok. Ebből a megyeszékhelyeken, illetve Balatonfüreden 2-2 irodában folyik ingyenes tanácsadás.

 

A Jogpont Hálózat működtetése során fontos cél, hogy a munka világának szereplői közül kiemelten a munkavállalók, a fiatal pályakezdők, az álláskeresők, illetve a vállalkozni kívánók juthassanak azokhoz az információkhoz ingyenesen, akik kevésbé járatosak a jogszabályok területén, valamint azok a mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek nem rendelkeznek jogvégzett szakemberekkel.

Ezen felül fontos feladatnak tartottuk, hogy a kis- és középvállalkozások, illetve a vállalkozni kívánók bővebb információt kaphassanak azokról a lehetőségekről, amelyek vállalkozásuk működtetését, gazdálkodását segíthetik (pl. mikro finanszírozás, illetve hitel garancia, valamint képzés stb. területeken).

 

A projektiroda létrehozása után fontos feladatunk volt, hogy a nyilvánosság minél előbb tudomást szerezzen a hálózat működéséről. Ehhez igénybe vettük a különböző elektronikus médiákat (helyi rádió, televízió, illetve nyomtatott sajtó), február közepére elérhetővé vált az internetes honlapunk, valamint megjelentek azok a szórólapok, amelyekben felhívtuk a figyelmet a működésre. A szórólapokat nagy számban juttattuk el konzorciumi partnereink tagságához, a munkaügyi központokhoz, valamint az önkormányzatok ügyfélszolgálataihoz.

Az induláskor nyitó rendezvényeink minden médiában aktuális hírként megjelentek, és így nagyon hamar érzékelhetővé vált a Jogpontok iránti érdeklődés.

 

Az elsők között törekedtünk olyan együttműködések létrehozására, amely a Jogpont Hálózat és egyéb állami, valamint civil szervezetek között a kitűzött célt szolgálhatta és erősíthette annak létjogosultságát.
Együttműködési megállapodást kötöttünk a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központtal.

A legnagyobb létszámleépítés februárban is a Közép-dunántúli régiót érintette.

A civil szervezetek közül 2009. májusában együttműködési megállapodást írtunk alá a Révész Jogvédő Alapítvánnyal. A Révész Alapítvány balatonfüredi és várpalotai irodával rendelkező civilszervezet. Az alapítványt jól képzett, fiatal jogászok hozták létre. Nem csak munkajogi, gazdaság jogi és társadalombiztosítási kérdésekben nyújtanak segítséget, hanem egyéb, a családjoggal, polgári peres kérdésekkel, örökösödéssel kapcsolatos tanácsokat adnak a hozzájuk fordulókhoz.

         Ezzel a megállapodással, mely 2010 végéig szól, a Jogpont hálózat még szélesebb körben tud segítséget nyújtani a térségben lakóknak. Különösen fontos, hogy a családokat sújtó nehéz gazdasági helyzetben jogbiztonságban érezhessék magukat az emberek. Ha valaki olyan problémával fordul hozzánk, ami nem a mi illetékességi körünkbe tartozik, akkor átirányítjuk őket a RÉVÉSZ Alapítványhoz. Cserébe pedig népszerűsítik a Jogpont Hálózat tevékenységét, növelik ismertségét. Fontos kiemelni, hogy mindkét szolgáltatás továbbra is ingyenes az azt igénybe vevők részére.

 

Nagy érdeklődés mellett vett részt a tatabányai Vértes Centerben az Élettér kiállításon a Közép-dunántúli Jogpont Hálózat projektirodája.

A látogatók között közvélemény kutatást végeztünk. Arról tájékozódtunk, mennyire ismerik a szolgáltatásainkat a Tatabányán és környékben lakók, honnan ismerik a jogpont helyeket  és mely témákban keresnék fel munkatársainkat. A válaszokból kiderült, hogy leginkább a televíziók, a sajtó és a szórólap az, amin keresztül informálódnak az itt lakók.

A  munkaviszony megszűnésével kapcsolatos információk, kérdések foglalkoztatják legjobban a térség munkavállalóit. A beszélgetésekből kiderült, hogy nemcsak a saját munkahelyüket, de az őket foglalkoztató cégeket is féltik az emberek. Aggódnak a munkáltatók csőd közeli helyzetéért. Sajnos, nem alaptalanul, hiszen az év végéhez képest 50 százalékkal emelkedett a Komárom-Esztergom megyében az álláskeresők száma.

A Jogpont Hálózat igyekezett a legszélesebb körben megismertetni ingyenes szolgáltatását a régió lakosságával.

 

Tatabányán a május elsejei rendezvényeken a Csónakázó tónál megtalálható volt a Jogpont Hálózat Közép-dunántúli Projektirodája. A rendezvény jellegének megfelelően itt elsősorban a figyelemfelkeltés volt a cél. A két nap alatt  több mint tízezer ember láthatta a tájékoztató táblát, és kapott a szóróanyagokból, melyek a jogpont szolgáltatásaira, és ingyenességére hívják fel a figyelmet. Az érdeklődőket a tanácsadás lehetséges helyszíneiről és időpontjairól is tájékoztatták a hosstesek.

 

Az elmúlt időszak kitelepülései nemcsak arra voltak jók, hogy megismerjék a Közép-dunántúli Jogpont Hálózat tevékenységét és irodáit, de arra is, hogy egy kis közvélemény kutatást végezzünk a látogatók körében.

Eseményenként 200 interjút készítettünk. Arra a kérdésre, hogy ismeri-e a jogpont hálózatot és tevékenységét, a megkérdezettek 67%-a válaszolta, hogy hallott róla. Nem mindenki volt tisztában a tevékenységével, azzal, hogy mi a hálózat fő feladat köre, de valahol látta már a feliratot, hirdetést, vagy a logót.

A megkérdezettek  81 %-a nyilatkozott úgy, hogy szívesen igénybe venné a hálózat ingyenes tanácsadását, a többiek inkább saját ismeretségi körükben vagy jogi képviselőjük útján tájékozódnának. Többségük munkajogi kérdésekkel keresné fel munkatársainkat, de sokakat érdekelnek a nyugdíj korhatárral kapcsolatos változások is. Számosan inkább csak tájékoztatást várnak bizonyos kérdésekben, még nem konkrét jogsérelemmel fordulnának a jogászokhoz. A beszélgetésekből az is kiderült, hogy a munkavállalók nemcsak saját állásukat, de a cégüket is féltik a megszűnéstől.

Augusztus utolsó hétvégéjén a tatabányai Vértes Expón tartott infónapot és szakmai konferenciát a Közép-dunántúli Jogpont Hálózat. A három napos rendezvényt Kiss Péter, társadalompolitikai miniszter nyitotta meg, aki hangsúlyozta, nem lehet várni a csodára, elébe kell menni. A gazdasági menedzselés alapfeltétele az épített és szellemi infrastruktúra találkozása, ami Tatabányán jól látható. Cselekedni kell, hogy mielőbb megtaláljuk a válságból kivezető utat.

 A térség legnagyobb ipari vásárát közel nyolcezren látogatták meg, közülük igen sokan álltak meg a Jogpont standja előtt. Elsősorban elérhetőségünkről és szolgáltatásainkról tájékozódtak. A tapasztalatok azt mutatják,  bár sokan hallották a jogpont kifejezést, hogy pontosan mivel is foglalkoznak irodáink, milyen ügyekben nyújtanak konkrét segítséget munkatársaink, kevesen tudják. Bízunk benne, hogy a személyes felvilágosítás és a szóróanyagok segítenek az érdeklődőknek az eligazodásban.

A pénteki szakmai napon Dr. Vadász György a Magyar Iparszövetség társelnöke aktuális politikai témákról beszélt. Nehéz út vezet a megújuláshoz - mondta. Egyre több segítséget igényelnek ebben a helyzetben az emberek. Ezért is adtak be újabb pályázatot, mert a megkezdett munkát folytatni kell. Ehhez a fedezetet pályázatok biztosíthatják, ami szerencsés esetben további évekre hosszabbíthatja meg ezt a rendkívül fontos tevékenységet.

 

 

Az elmúlt egy év tapasztalatait a szolgálatot ellátó ügyvédekkel értékeltük és a január végéig rögzített konkrét adatok alapján az alábbiakat mondhatjuk el:

2010. február 1-ig 2266 ügyben 1941 ügyfél kereste fel a régió jogpontjait, ami egyben igazolja azokat a vállalásokat is, amelyekkel a pályázat benyújtásakor számoltunk.

1218 ügyben (54 %) munkajogi kérdésekkel fordultak hozzánk, 402 (18 %) volt a társadalombiztosítási kérdés, illetve 379 (17 %) a vállalkozással, cégjoggal kapcsolatos megkeresés.

Mivel a kis és középvállalkozók jelentős része nem alkalmaz humánpolitikai, vagy jogi szakembert, ezért egyre többen veszik igénybe ők is a szolgáltatásainkat. Sajnos az utóbbi időben sok kis és középvállalkozó volt kénytelen csökkenteni az alkalmazottai létszámát, vagy felszámolni tevékenységét. Ez igen körültekintő jogi hátteret igényel.

 

Ügyvédeink több esetben hívták fel a hozzájuk forduló vállalkozások figyelmét, hogy a mikro- és kisvállalkozások részére kedvező feltételekkel biztosít hitel felvételi lehetőséget a Mifin Zrt, illetve segítségre számíthatnak a biztosítékok nyújtásánál az Unió Garancia Szövetkezetre.

Ügyvédeink a fentieken túl számtalan családjogi és polgárjogi kérdésben is tanácsokkal látták el a hozzájuk fordulókat és törekedtek arra, hogy az ügyfeleket minden esetben maximálisan tájékoztassák az ügyükkel kapcsolatos reális lehetőségekről.

 

Mint ahogy az ország minden régiójában, úgy a Közép-Dunántúli Jogpont Hálózat Projektirodájában is folyamatosan összesítjük a tapasztalatokat, hogy egyre színvonalasabb, felkészültebb szolgáltatással állhassunk az irodákat felkereső ügyfelek rendelkezésére.

 

A 19 irodában működő ingyenes tanácsadást térségünkben is mindkét nem képviselői közel azonos arányban vették igénybe. Jó jel, a fiatalabb korosztály a 25 év alattiak igyekeznek a leginkább tájékozódni, érdeklődni a munkajogi kérdésekben.

Remélhetőleg így körültekintő módon kötik meg a munkaszerződéseket, tisztában lesznek a jogaikkal és kötelezettségeikkel. Jellemzőek a munkaviszony megszüntetése és a munkaviszony módosulása miatti, illetve a munkaidővel és a pihenőidővel kapcsolatos kérdések is. Sokan nincsenek tisztában, hogy a munkaviszony megszűnése esetén jár-e, és ha igen milyen mértékű végkielégítés. A munkavállalók egy része nem olvassa el alaposan a munkaszerződésében foglaltakat, így vita esetén sokszor éri őket kellemetlen meglepetés. Ezért, ha álláskereső fordul a jogászainkhoz, minden esetben külön kiemelik, hogy a munkaviszony létesítéskor körültekintően kell tájékozódni, hogy később kevesebb legyen a vitatott kérdés.

 

Gyakran visszatérő téma a nyugdíjkorhatár megállapítása és a nyugdíjba vonulás időpontjának lehetséges alternatívái. A felmérések szerint a társadalombiztosítási területen is sok kérdés merült fel az irodákhoz fordulókban. A nagy mértékű munkanélküliségből adódó érdekesség, hogy sok, magát kifejezetten munkavállalónak minősítő magánszemély kényszerűségből érdeklődött a vállalkozás indítás feltételeiről, mert hosszabb időn keresztül nem kapott állást. Bár a cégalapítás feltételei és időigénye nagy mértékben javult, a kényszervállalkozások a jelenlegi gazdasági környezetben igen nehéz körülményekkel kell, hogy szembe nézzenek. A korábban évtizedekig munkavállalóként dolgozóknak teljesen új jogszabályi környezettel kell megismerkedni. Ebben is hasznos tanácsokkal látja el a Hálózat a hozzájuk fordulókat.

 

Összefoglalva, az elmúlt egy év arra világított rá, hogy igen szerteágazó kérdésekkel keresik fel a Jogpont Hálózat irodáiban dolgozó jogászokat az ingyenes tanácsadást igénybe vevők.

A visszajelzések alapján tapasztaljuk, hogy nagyrészt elégedettek a kapott válaszokkal, többen köszönetüket fejezték ki a segítség nyújtásért, illetve visszaigazolódik az, hogy szükség van erre az ingyenes szolgáltatásra.

A tapasztalatok értékelése alapján megállapítható, hogy egyes térségekben célszerű a szolgáltatás bővítése úgy a jogpont helyek, mint az ügyfélfogadási időtartam tekintetében. A hatékonyság úgy a szolgáltatás bővítésével, mint annak átcsoportosításával esetlegesen fokozható.  A beérkező adatok folyamatos feldolgozása során tapasztalatainkról sajtóközleményeink és egyéb híradások formájában tájékoztatjuk a közvéleményt, melyek folyamatosan az érdeklődők rendelkezésére állnak a www.jogpont.hu honlapon.

 

   Jankovszky Sándor

    projektmenedzser 

 

 

 
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Impresszum - Az oldal 2009-ben készült. Minden jog fenntartva. CopyRight © - www.mszosz.hu