A projekt bemutatása
Küldetésünk
A partnerekről
MSZOSZ
OKISZ
ÁFEOSZ
IPOSZ
KISOSZ
A partnerek további szolgáltatásai
MSZOSZ
OKISZ
ÁFEOSZ
IPOSZ
KISOSZ


Dél-Alföldi JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Dél-Dunántúli JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Észak-Alföldi JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Észak-Magyarországi JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Közép-Dunántúli JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Közép-Magyarországi JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások
Nyugat-Dunántúli JOGPONT
Ügyfélfogadás
Elérhetőségek
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Aktualitások


Kiadványok
Publikációk
Előadások


Aktualitások
Eseménynaptár
Sajtóközlemények
Sajtóanyagok
Letöltések
Galéria
Videók


teszt

Honnan értesült a JOGPONT szolgáltatásról?

TV
Rádió
Újság
Internet
Jogpont honlap
Szórólap
Plakát
Ismerőstől
Egyéb
Munkaügyi kirendeltségtől
Jogi Segítségnyújtó Szolgálattól („nép ügyvédje”)
Egyenlő Bánásmód Hatóságtól

PÁLYAINFORMÁCIÓS
TANÁCSADÓK
HÁLÓZATA


Médiatámogatóink:
Sajtóközlemények
Régió: Nyugat-Dunántúl


Az érdeklődés folyamatos, a Jogpont egy biztos pont
Régió: Nyugat-Dunántúl, Dátum: 2009-11-16

Eddig több mint 2600 ügyfél vette igénybe szolgáltatásainkat a nyugati régióban

A Jogpont Hálózat díjmentes tanácsadását országosan eddig több mint tizennégyezer munkavállaló és vállalkozó vette igénybe. A Nyugat-dunántúli Jogpont Hálózat irodáihoz több mint 2600-an fordultak munkajogi, cégjogi és társadalombiztosítási kérdésekben. Az érdeklődés folyamatosan nő. A régió leglátogatottabb irodái közé tartozik: Győr, Szombathely, Nagykanizsa és Sopron.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a legnagyobb számban a munkavállalók kértek jogi tanácsot, de jelentős számban fordultak álláskeresők, vállalkozók és nyugdíjasok is a Jogpontokhoz. Ugyancsak viszonylag nagyobb számban jelentek meg a szakszervezeti tisztségviselők is, akik az érdekképviseletet, illetve tagjaikat érintő jogi tanácsot kértek.

Az ügyfelek döntő többsége most is munkajogi kérdéssel keresi fel az irodákat, jellemzően a munkaviszony megszüntetése és a munkaviszony módosulása miatt. Gyakoriak a munkaidővel és a pihenőidővel kapcsolatos kérdések is. A legtöbb zavar a felmondások körül van. Kevesen tudják ugyanis, hogy a munkáltató általi rendes felmondás esetén végkielégítés jár, amennyiben a munkavállaló 3 év folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik.

Pályázatokról, munkahely-megtartási lehetőségekről szintén sok kisvállalkozó érdeklődik. A gazdasági krízis miatt előtérbe kerültek a vállalkozás-finanszírozási kérdések is: munkahelyteremtő beruházásokról és mikrohitelekről rengetegen kérnek tájékoztatást.

"A munkaadóknak is szükségük lehet munkajogi segítségre. A kis cégek általában nem alkalmaznak humánpolitikai szakértőt vagy bérszámfejtőt, tehát - a vállalkozás méretéből adódóan - a tulajdonosnak mindenhez értenie kell" - indokolja a jogsegély fontosságát Dr. Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) elnöke.

Simon Annamária a Nyugat-dunántúli Jogpont Hálózat projektmenedzsere tapasztalatait így összegzi: "Vállalkozásalapítási kérdésekkel főként pályakezdők, álláskeresők fordulnak hozzánk: ők általában kényszermegoldásként, munkalehetőség híján szeretnének vállalkozni. A vállalkozók jelentős része a gazdasági válságból való kilábaláshoz kér tőlünk segítséget, de azon cégvezetők száma is igen magas, akik vállalkozásuk megszüntetéséhez - felszámolási és végelszámolási kérdésekben - szeretnének jogi tanácsot kapni. Rengetegen keresnek bennünket, pályakezdőktől a nyugdíjasokig. Ez is jelzi, hogy célzott jogi segítségre mindenképpen szükség van."

Társadalombiztosítási és szociális jogi tanácsadás területén a legjelentősebb számban nyugdíjbiztosítási ügyekben érdeklődtek az ügyfelek, csekélyebb arányban az egészségbiztosítási, szociális és családtámogatási témákról kérdeztek. A nyugellátási tanácsadásokon belül a társadalombiztosítási nyugdíjjal kapcsolatos tanácsadások száma volt kiugró: az ügyfelek elsősorban a saját jogon járó nyugellátások felől tájékozódtak, de előfordult, hogy a még munkaviszonyban álló ügyfelek aziránt érdeklődtek, hogy a nyugdíjjogosultság előfeltételeinek igazolása érdekében milyen előzetes teendőik és lehetőségeik vannak. Az egészségbiztosítási és családtámogatási tanácsadások széles tárgykört érintettek: a részletes adatok alapján kiemelkedik a táppénzre, a jogosultság fennálltára és igazolására vonatkozó kérdéskör.

A gazdasági válság miatt a jogi és anyagi kérdések erőteljesen összefonódtak. Horváth Csaba a nyugat-dunántúli régió projekt szakmai felügyelője hozzátette: „"A Jogpont célja a megelőzés, illetve az, hogy elkalauzolja az ügyfeleket a jogi útvesztőkben. Sajnos sok esetben mégis már kialakult probléma miatt keresik fel a szervezet jogászait."”

A jogesetek tapasztalatait feldolgozzák szakjogászok is, akik az állampolgárok jogi eseteinek visszajelzése alapján javaslatokat dolgoznak ki jogszabály-módosításokra.

Dr. Nacsa Beáta, Jogpont koordinátor szerint: „"Egy ilyen javaslat lenne például a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésének szabályozása, méghozzá a három munkanap időtartamú gondolkodási idő beiktatásával, a munkaviszonyt megszüntető szerződés aláírása előtt. Gyakori ugyanis, hogy a munkavállaló nem a neki legkedvezőbb megoldást írja alá, és csak később döbben rá, hogy a jogismeret hiányából jelentős hátrányok érik (pl. elesik a végkielégítéstől). Más esetekben a munkaviszony megszüntetésekor kiadandó papírok körül vannak zavarok. A munkáltatók e kötelezettségüket viszonylag magas gyakorisággal megszegik, amellyel a munkavállalóknak súlyos jogsérelmet okozhatnak: akadályozzák az újabb elhelyezkedést, közigazgatási ügyek intézését stb."
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Impresszum - Az oldal 2009-ben készült. Minden jog fenntartva. CopyRight © - www.mszosz.hu